Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 4.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dlažební kostky se jmény připomínají osudy umučených Židů

Zprávy z regionu

22.6.2011

Autor: jap

Tři a půl tisíce židovských obyvatel města Olomouce bylo během druhé světové války deportováno do koncentračních táborů. Vrátila se jich hrstka. Osudy alespoň některých umučených teď připomenou dlažební kostky, zasazené do chodníků před domy, v nichž oběti holocaustu žily. V Olomouci se jich objevilo třicet jedna.

Kameny Stolpersteine (doslova kameny, o které se má zakopávat) mají připomenout osudy umučených Židů. Je na nich vyryto jméno zavražděného a krátce naznačen jeho příběh. První se objevily už počátkem devadesátých let v Německu, odkud se rozšířily do celé Evropy. V Olomouci jich bylo v uplynulých dnech do dlažby zasazeno třicet jedna. "Je to jen zlomek z celkového počtu obětí, ale i tento zlomek má svůj velký význam," domnívá se Miloš Dobrý, židovský organizátor a čerstvý nositel Ceny města Olomouce.

Položit kameny přijeli do Olomouce potomci a blízcí zemřelých. Z celého světa. Čtyřiasedmdesátiletá Daniela Perleová přicestovala až z Izraele. Ta se v Olomouci narodila, jako dvouletou holčičku jí těsně po začátku okupace zachránili příbuzní, kteří jí zařídili útěk do Švýcarska. "Moje babička a teta takové štěstí neměly. Zahynuly v koncentračních táborech," prozradila Perleová. Podobné jsou i další osudy. "Kameny Stolpersteine mají tyto lidi připomenout. I tolik let po válce je to důležité, uvědomit si, že zrovna na tomto místě bydlel někdo, jehož život byl tak tragicky přerušen," uvedl předseda Židovské obce v Olomouci Petr Papoušek. Kameny se objeví například na třídě Spojenců, Wellnerově či Uhelné ulici.
Židovská obec teď zpracovává další projekt, který má připomenout umučené židovské obyvatele – rozsáhlou počítačovou databázi, v níž by svou kartu měl mít každý předválečný židovský obyvatel města. "V kartě je zaznamenáno, čím se dotyčný živil, kde bydlel, s kým je zpřízněn. A taky kde a jak zemřel," vysvětlil Papoušek. V databázi je však podle něj zatím jen asi 150 jmen. "Je to mravenčí práce v archivech. Výsledek ale poslouží nejen vědcům, ale i zájemcům o historii či lidem, kteří hledají zmizelé příbuzné," doplnil Papoušek. Databáze by se po dokončení měla objevit na internetu.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip