Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 1.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V kapli Božího těla koncertovala Kateřina Chroboková s přáteli

Kultura

2.5.2008

Autor: Bohumír Kolář

Poslední dubnový podvečer uspořádala Katedra hudební výchovy Univerzity Palackého v kapli Božího těla v univerzitním konviktu koncert Kateřiny Chrobokové, přední české varhanice a cembalistky, a jejích mladých přátel. Kateřinu Chrobokovou není třeba představovat a připomínat; nejen proto že je Olomoučankou a že je i rodinnými vztahy důvěrně spjata s olomouckou uměleckou sférou, ale že už i sama – připomeňme její velkolepý koncert na Mezinárodním varhanním festivalu v chrámu sv. Mořice před dvěma lety – si v Olomouci svou virtuozitou získala mnoho obdivovatelů.

Umělecká dráha Kateřiny Chrobokové byla strmá, po vystudování konzervatoře v Ostravě, Janáčkovy akademii múzických umění v Brně, dvouletém studiu v Utrechtu a absolvování několika mistrovských kurzů proslavila české interpretační umění v Anglii, Holandsku, Belgii, Lucembursku, Německu, Polsku, Litvě a v dalších státech. Od roku 2004 také pedagogicky působí na ostravské konzervatoři.

Pro cembalový koncert v kapli Božího těla připravila program z díla významných světových autorů – anglického renesančního skladatele Williama Byrda, francouzského barokního Louise Couperina, jeho italského současníka Arcangella Corelliho a v závěru Johanna Sebastiana Bacha. Pro prezentaci prvních dvou vybrala skladby pro cembalo a zejména Couperin byl přednesen s velkou jistotou a posluchačským ohlasem. Corelliho pětidílná živá Sonáta A dur pro cembalo a housle vytvořila koncertní prostor, v němž se sympaticky projevil i nadějný houslista Jakub Černohorský. V závěru zazněl Bachův Koncert f dur pro cembalo, dvě zobcové flétny a smyčce. Hudebně zvládnuté dílo zaujalo a všech sedm mladých přátel – zmiňme alespoň jejich jména: flétnisté Jan Kvapil a Anna Mikolajková, houslisté Jan Černohorský a Eva Kalová, violistka Zdeňka Procházková, violoncellista Dalibor Pimek a basista David Jíra - se pod vedením Kateřiny Chrobokové představilo jako sympatický komorní orchestr.
Koncert byl vhodným předznamenáním máje, vyvolal příjemné pocity a setkal se s posluchačským vděkem. Možná potřeboval vzhledem ke kapacitě kaple Božího těla ze strany Katedry hudební výchovy FF UP větší propagaci.

Bohumír Kolář

Reklama

KlimaLand.cz

Katalog firem » Obchod

Chlazení a topení Jsme odborníky na vytvoření nejpohodlnějšího prostředí, které vám 4 zdi mohou poskytnout. Životní prostředí Díky použití ověřených a kvalitních zařízení m...